Categorie: 
Rode cake pops met een hap eruit

Zin om leuke, maar vooral ook lekkere, cake pops te maken? 

Deze how to legt uit hoe je dit eenvoudig kan doen!

Speciaal voor een bruiloft had ik deze o zo romantische pops gemaakt, rood met een klein wit hartje van fondant erop. De binnenkant bestaat uit vanillecake met chocolate chips. Ik zal hier het basisrecept van de cake pops uitleggen in een paar simpele stappen.. want het is zeker niet moeilijk. Vooral na een paar keer oefenen, maak je de mooiste en lekkerste cake pops die je je kan bedenken!

Eerst een korte samenvatting van cakepops maken, zodat je ziet dat het ècht heel makkelijk is! De stappen:

 • cake verkruimelen
 • verkruimelde cake mengen met frosting/botercrème
 • balletjes kneden
 • stokjes erin steken
 • dippen in de chocola
 • versieren maar!

1. De eerste stap is, de cake bakken. Dit is mijn recept voor een basis vanillecake en goed voor ongeveer 30 cake pops:

300 gr zelfrijzend bakmeel
300 gr boter
300 gr witte basterdsuiker
6 eieren
1 zakje vanillesuiker of 1 tl vanille extract

 • Verwarm de oven voor op 160°C
 • Mix de boter, suiker en vanillesuiker tot een romige, gladde massa
 • Voeg de gezeefde bakmeel toe aan het boter/suiker mengsel en mix net zolang totdat er geen klonten meer in zitten en glad is
 • Voeg 1 voor 1 de eieren toe aan je beslag en mix steeds goed totdat het een luchtig beslag wordt (als je vanille extract gebruikt, voeg dat bij deze stap toe aan het beslag)
 • Bak de cake ongeveer 1-1,5 uur in de oven, check of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Als de prikker er droog uit komt, is de cake gaar

Tip: Wil je dat je cake pop een mooi of gezellig kleurtje aan de binnenkant heeft? Voeg dan wat kleurstof toe aan het beslag. Denk aan roze cake (roze kleurstof of druppeltje rode kleurstof) voor op Valentijnsdag of blauwe cake voor een babyshower voor een jongetje :)

Mocht je vergeten de kleurstof toe te voegen aan het beslag, maar wilde je toch een kleurtjes cake? De kleurstof kan je altijd nog toevoegen aan de verkruimelde cake, wel goed mengen, zodat je geen witte stukjes meer ziet.

Gebakken cake

2. Als de cake helemaal is afgekoeld, verkruimel je deze.. (het liefst snij ik de bruin gebakken randjes eraf, zodat je een mooie gele cake overhoudt)

Verkruimelde cake

3. Maak een botercreme of frosting naar keuze, die je straks met de cakekruimels meng. Zelf hou ik erg van cheese cream frosting, heerlijk zoet/fris en erg makkelijk om te maken! Dit heb je nodig:

2 pakjes monchou
4 el crème fraîche
25 gr boter (roomboter of margarine)
250 gr poedersuiker (1 bus)
2 tl vanillesuiker (of beetje vanille extract)

 • Mix alles tot een gladde, romige massa (alle klontjes eruit)

Tip: Ook hier kan je een kleurstof aan toevoegen. Als ik een kleurstof heb toegevoegd aan de cake kruimels, doe ik vaak dezelfde kleurstof ook een beetje door de frosting heen. Zo krijg je zo optimaal mogelijk die kleur die je uiteindelijk wilt hebben in je cake pop!

Wil je toch een botercrème gebruiken, dan kan je de simpele versie maken door poedersuiker, roomboter en een smaakstof (bv. vanille essence) te mixen tot een gladde, romige massa.

Cream cheese frosting

4. Meng de verkruimelde cake met de cream cheese frosting/botercrème en voeg een handjevol chocolate chips hieraan toe. Laat de chocolate chips weg, als je alleen de vanille cake als cake pop wilt..

Verkruimelde cake met frosting en chocolate chips

5. Zodra alles goed gemengd is en lekker fudgy en kneedbaar is, kan je er mooie balletjes van rollen. Ik gebruik zelf zo'n mini maatlepel, om evengrote cakeballetjes te krijgen.

Note: De doorsnede van mijn maatlepel is ongeveer 4 cm. Maak dus niet al te grote ballen, anders heb je kans dat ze van je stokje vallen (zie 'Waarom zakken mijn cake pops van het stokje?')

Maatlepel om cakeballetjes te maken

Leg de cakeballetjes op een plaat met bakpapier, en zet ze 10 minuten in de vriezer zodat ze wat steviger worden. Na de vriezer, leg je ze even 5 minuten in de koelkast (Of in plaats van in de vriezer, kan je ze wat langer in de koelkast houden)

Vanille cakeballetjes met chocolate chip

6. Smelt de candy melts (in dit geval, de rode) in de magnetron of, wat ik het prettigst vind, au bain marie in een hittbestendige kom en pannetje op 't fornuis.

Candy melts zijn chocolade tabletten, verkrijgbaar in verschillende kleurtjes.
Wat ik zo handig vind van candy melts is dat ze in leuke kleurtjes verkrijgbaar zijn, zodat je leuke Cake Pop creaties kan maken!

Voor witte en bruine cake pops, gebruik ik gewone (witte of bruine) chocolade tabletten van de supermarkt. Dit is namelijk goedkoper dan witte of bruine candy melts en werkt net zo goed!

Tip: Je kan ook bijvoorbeeld witte chocola kleuren, met behulp van candy colors. Dit is kleurstof gebaseerd op olie, gebruik dus geen gewone kleurstof van de toko!

Tip: Is je chocola te dik om je cake pop in te dippen? Ik maak het zelf vloeibaarder door er wat Crisco aan toe te voegen. Begin met het toevoegen van 1 tl, meng dit en kijk of het vloeibaar genoeg is. Zo niet, dan voeg je er nog meer bij totdat je je pop er makkelijk in kan dippen! Ik heb gehoord dat gewone plantaardige olie ook werkt (goedkoper dan Crisco), maar heb dat zelf nog niet geprobeerd.. Kijk uit: gebruik nooit water of melk om je chocola te verdunnen!

rode candy melts van wilton
gesmolten rode candy melts

7. Nu gaan we ervoor zorgen dat de cakebal goed aan het stokje blijft en niet halverwege het feestje naar beneden zakt.. 

Maak van tevoren met een prikker een gaatje in elke cakebal (tot het midden van de bal), zodat je straks de lolliestokjes makkelijker in de balletjes kan steken, zonder dat ze kapot gaan.

Dip een lolly stokje een halve centimeter in de candy melt en steek deze vervolgens in het gaatje van het cakeballetje, en voorzie op deze manier elke cakebal van een lolliestokje..

Lolliestokje gedipt in candy melts
Chocolate chip cakeballetjes met lolliestokjes

8. Om de chocola op het stokje goed te laten harden, leg je de cakeballetjes met stokjes weer even in de koelkast voor 5-10 minuten.

Tip: Let er op dat je cakeballetjes niet te koud zijn, wanneer je ze in de gesmolten chocolade dipt. Is dit wel zo, dan kunnen later er scheuren ontstaan in de chocola omdat de cake te koud was en nu gaat uitzetten.

9. Dip de cakeballetjes één voor één in de gesmolten candy melts. Gebruik een lepel om de overtollige chocolade weg te halen, in de how to van de Pepernoten Pops heb ik daar wat meer over uitgelegd.

Tips: Zakken je cake pops van het lolliestokje af?
Kijk dan op de pagina 'Waarom zakken mijn cake pops van het stokje?' voor mogelijke oplossingen.

10. Steek ze na het dippen in een geimproviseerde houder, van bv. piepschuim, zodat ze allemaal mooi rechtop kunnen staan. Zo kan de chocola goed stollen, terwijl je lekker verder kan met het dippen van de andere pops.

Cake pop houder van piepschuim

Nu kan je je cake pop naar hartelust versieren!

Voor deze bruiloft cake pops heb ik hartjes van witte fondant gemaakt, die ik zo op de candy melt kon plakken. Kijk voor meer uitleg op Romantische Rode Cake Pops.

Andere versieringen voor je cake pop zijn bijvoorbeeld: hagelslag, muisjes, gemalen kokos, glitters, sprinkels, gesmolten chocola (wat je er met een spuitzak opspuit), fondant, marsepein etc. Kijk bij de andere cake pops voor verschillende versier ideeën.

Rode cake pop met wit hartje

Dus, wat heb je nou allemaal nodig voor het maken van cake pops?

Ingrediënten
voor ca. 30 cake pops

Cake, kant-en-klare cake of zelfgemaakte cake:

 • - 300 gr zelfrijzend bakmeel
  - 300 gr boter
  - 300 gr witte basterdsuiker
  - 6 eieren
  - 1 zakje vanillesuiker of 1 tl vanille extract
   
 • Botercrème (mix boter en poedersuiker) of Cream cheese frosting:
  - 2 pakjes monchou
  - 4 el crème fraîche
  - 25 gr boter
  - 250 gr poedersuiker
  - 2 tl vanillesuiker (of beetje vanille extract)
   
 • Candy Melts (gekleurd) of gewone chocolade tabletten (wit/bruin)
 • evt. Crisco (om de chocola te verdunnen)
 • evt. chocolate chips (voor in de cake)
 • evt. kleurstof en/of smaakstof
 • evt. strooisels of fondant om ze te versieren

Benodigdheden

 • bakplaat en bakpapier
 • mixer
 • maatlepel
 • lolliestokjes
 • cocktailprikker
 • houder van bv. piepschuim

Enkele tips:

 • Als je dus geen zin of tijd hebt om een cake te maken, gebruik gewoon kant-en-klare cake van de supermarkt. Werkt net zo goed!
 • Is de candy melt te dik, gebruik dan Crisco zodat het wat vloeibaarder wordt en je de cake pop makkelijker erin kan dippen. Test eerst met 1 theelepel Crisco en kijk of het naar wens is, voeg anders gerust nog een theelepeltje toe. Gebruik nooit melk om de chocola te verdunnen! Hierdoor gaat het stollen, en wordt het nooit meer zo vloeibaar als dat je wilt..
  Crisco is te verkrijgen in bv. toko's, taartwinkels en Makro.
 • De balletjes moeten niet te koud zijn, als je ze in de chocola dipt.. gebeurt dit wel, dan krijgen de cake pops een barst omdat de cake gaat uitzetten zodra het op kamertemperatuur komt. Niet zo'n fraai gezicht dus..
 • Wil je de cake pops versieren met sprinkels (chocolate chips, disco dip) of net als hier, een wit hartje van fondant? Wacht dan na het dippen in de chocola heel even, totdat de chocola al ietsje gestold is. Op deze manier blijft de chocola op de pop mooi zitten. Maar wacht natuurlijk niet te lang, anders blijft de versiering niet plakken.

Verder, gebruik je creativiteit om de leukste cake pops ever te maken!
Je kan ook hier kijken voor meer cake pop ideetjes.
Enjoy! ♥