Categorie: 
Rode en bruine chocolade cakeballetjes

Bij een leuk feestje horen natuurlijk lekkere traktaties!

Deze heerlijke chocolade cake balls passen met hun kleuren rood, geel en bruin perfect bij een gezellig Sinterklaasfeest. Naast de traditionele pepernoten en marsepein kan je met deze cakeballetjes iets unieks en vrolijks op tafel zetten, en ze zijn heel makkelijk te maken!

Het idee is hetzelfde als het basisrecept Cake Pops maken, daar kan je kijken hoe je de cakeballetjes maakt en rolt.

Voor deze cakeballetjes heb ik chocoladecake gebruikt, vermengd met chocolade botercrème. Een smaak die goed past bij de chocoladeletters en suikergoed!

Chocolade cake balletjes

Om ze mooi bij een Sinterklaas thema te laten passen, gebruik ik rode, gele en bruine candy melts om ze in te dippen.

Rode candy melts van Wilton

Dip ze één voor één in de gekleurde gesmolten chocola. Doordat de chocola mooi vloeibaar is geworden (met behulp van Crisco), vind ik het handig om met een lepel het cakeballetje onder te dompelen in de chocola.

Cakeballetje dippen in rode candy melts

Zorg dat het hele cakeballetje goed wordt bedekt met een gekleurd chocoladejasje!

Chocolade cake ball dippen in rode candy melts

Met twee vorken kan je voorzichtig de cake ball uit de chocola halen. Probeer de overtollige chocola een beetje eraf te laten druipen..

Een cakeballetje uit de candy melts halen

.. en plaats het balletje op de bakplaat, zodat ie mooi kan drogen.

Een cakeballetje met candy melts plaatsen op een bakplaat
Rode en bruine chocolade cakeballetjes

Als de cakeballetjes eenmaal gestold zijn, kan je met een vork de overtollige chocola over de balletjes heen laten druipen. Dip hiervoor de vork royaal in de chocola en ga dan een paar keer van links naar rechts (en andersom) over de cake balls. Op deze manier kan je je cake balls naar hartelust versieren!

Versierde cake balls

Je kan de versierde chocolade cake balls goed als dessert serveren, maar ook als zoet tussendoortje op je feestje: een vrolijke traktatie waar je gasten van zullen smullen!

Tip: Omdat ze nog teveel gestolde chocola aan de onderkant hadden, heb ik deze met een mesje eraf geschraapt zodat ze uiteindelijk een mooie ronde bol worden.

Gekleurde cake balls op een wit bord
Gekleurde cake balls

Of lekker s'avonds bij de thee :)

Chocolade cake balletjes bij een kopje thee

Ingrediënten
​voor ca. 25 cake balls

  • Chocoladecake, kant-en-klaar of zelf maken:
    - 220 gr boter
    - 220 gr pure chocolade, in stukjes
    - 150 gr zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
    - 275 gr bruine basterdsuiker
    - 4 el plantaardige olie
    - 4 eieren
     
  • Chocolade botercrème
    - 100 gr boter (zacht, op kamertemperatuur)
    - 80 gr poedersuiker (gezeefd)
    - cacaopoeder
     
  • Candy melts (kleuren: rood, geel, bruin)
  • evt. Crisco (om je candy melts vloeibaarder te maken)

Benodigdheden

  • Mixer
  • Kommen
  • Houten pollepel
  • Cakevorm
  • Bakpapier
  • Vorken

Bereiding

Bereiding Chocolade Cake

  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Smelt de pure chocolade, boter en olie in een pannetje op het vuur
  • Mix ondertussen de bruine basterdsuiker met de eieren goed door elkaar
  • Meng het chocolademengsel door het eimengsel totdat het glad is
  • Voeg de gezeefde bloem toe aan het mengsel en meng dit luchtig met de pollepel
  • Bekleed de cakevorm met bakpapier en schenk het beslag hierin
  • Bak de cake ongeveer 1 uur in de oven
  • Na de baktijd kijk je of de cake gaar is, door een prikker in het midden te steken. Komt deze er droog uit, dan is je cake goed

Bereiding Chocolade Botercrème

  • Mix alle ingrediënten van de botercrème goed door elkaar totdat het een gladde crème wordt. Bewaar de botercrème in de koelkast totdat je het gaat gebruiken

Bereiding Cake Balls

  • Maak eerst cake balletjes van de chocolade cake en chocolade botercrème, zie het Basisrecept Cake Pops Maken
  • Smelt de candy melts (gebruik evt. Crisco om de candy melts vloeibaarder te maken, zodat je makkelijk mooie, ronde ballen kan maken)
  • Dip elke cake bal in de gesmolten candy melts
  • Laat ze drogen op een bakplaat die bekleed is met bakpapier
  • Als ze gestold zijn, kan je ze versieren door bijvoorbeeld met een vork gesmolten chocola overheen te doen. Laat ze daarna weer stollen.